Almelo

Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen. (Herman Finkers)


Op dit kaartje staan ook andere plaatsen waar ik ooit foto's heb gemaakt. Voor meer kaartjes zie Waar ben ik geweest?

De lijn Almelo-Salzbergen is in 1865 aangelegd door de Spoorweg-Maatschappij Almelo-Salzbergen (AS).


Loc NS 5541 (voorheen HSM 741) op 20 mei 1939 te Almelo. De loc is er een van een grote serie (55 stuks) die rond de eeuwwisseling is gebouwd, onder andere door Werkspoor. Later zijn er enkele vergelijkbare locs met oververhitter gebouwd: de serie 5701-5706. Prentbriefkaart collectie Hermann Hinsenveld.


HSM-loc 775 op het rangeerterrein van Almelo. De foto moet van voor 1921 zijn daar de lok nog de nummerplaten heeft van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. De loc, in 1913 gebouwd door Werkspoor, heeft bij NS onder nummer 5705 gereden. De kolenbak zou later, net als bij de serie 5500, worden verhoogd. Foto collectie Hermann Hinsenveld.


 

Almelo, jaren 60. Een treinstel mat.'36 en een Blauwe Engel met "proefsnor" (vanaf 1957 droegen verschillende treinstellen deze gesloten gele snor; in 1968 werd deze opgevolgd door de bekende gele tienharige snor). De treinaanwijzer op het perron bestond uit losse bordjes en een klokje dat met de hand werd bediend. Op de rechter foto nadert een Blauwe Engel het station uit de richting Hengelo. De klassieke beveiliging is nog volop aanwezig. Foto's collectie Hermann Hinsenveld.


Op 30 juli 1984 zijn de rode diesel-eentjes 36 en 21 onderweg van MariŽnberg naar Almelo. De telegraafpalen langs het enkelsporige lijntje geven met de mooie omgeving een lekker Hollands landschap weer. Helaas hebben de dieseltjes niet meer de zo kenmerkende fraaie Allan-vleugel op hun neus. Foto Rob van der Rest.


Amerikaans sein in Vroomshoop

Vroomshoop, 1 juni 1984. NS 25 op weg van Almelo naar MariŽnberg, enkele weken voordat de klassieke beveiliging op deze lijn zou verdwijnen. In de verte een afgekruist nieuw lichtsein. Op de voorgrond een elektrisch bediend armsein van een bijzonder model. Het is een uit de VS afkomstig armsein dat vanaf de jaren dertig dienst deed langs baanvakken met automatisch blokstelsel. Deze seinen werden in de VS gebruikt als driestandensein, en hadden dus plaats voor drie kleurglazen. Ze zijn op een afstand goed te herkennen aan de gepunte paal. Bij de NS werden ze als tweestandensein gebruikt. Toen langs deze automatische trajecten lichtseinen werden geplaatst, verhuisden verschillende oude armseinen naar andere baanvakken. Foto Fons van der Jagt.


Almelo, 9 augustus 2005. Radioloc 6454 "Wim" tussen wagens (Klmos) met vuile ballast.


Zie ook:
vorige       start       omhoog