Assen


Assen, 24 juli 1968. Sik 320. Zoals veel soortgenoten is deze sik bewaard gebleven. Eerst bij de STAR, sinds 2015 bij het voormalige station Marrum-Westernijkerk van het 'Dokkumer Lokaaltje'. Behalve de sik staan er ook een stoom­locomotief en enkele rijtuigen. Men kan hier pannekoeken eten en het gerestaureerde station bekijken.


Station Assen zoals het er tot 1988 uitzag. Het gebouw dateert uit 1870 en komt overeen met het nog steeds bestaande station van Meppel. Foto collectie Herman Bonder.


Het oorspronkelijke station werd vervangen door een gebouw dat in de volksmond "moskee" wordt genoemd. In 2016 is ook dit gebouw weer gesloopt, om plaats te maken voor een nieuw station, inclusief een autotunnel voor het station langs. Foto Herman Bonder.


Assen, 1 maart 2016. Begin van de sloop van het station, een ontwerp van Rob Steenhuis. In de achtergrond de tijdelijke voetgangersbrug naar het perron. Foto via webcam www.bouwcam.com/cameras/station-assen

Niet het station dat Assen had verdiend
In een interview in het Dagblad van het Noorden kijkt Rob Steenhuis, toentertijd huisarchitect van de spoorwegen, terug. Hij beaamt dat het station uit 1989 niet de verbetering is geworden die Assen had verdiend. Aan het gebouw zelf ligt dat in zijn ogen niet. "We hebben altijd op de centen moeten letten. In die tijd was er geen programma voor liften en roltrappen. Dat hoefde allemaal niet van NS, maar dat had heel anders gemoeten. Ook toen al was er sprake van een tunnelplan voor het verkeer op de Overcingellaan. Daar is in het ontwerp rekening mee gehouden. We moesten daardoor veel kwijt op een smalle strook langs het spoor, maar we hebben er wel een vrolijk dorpje van gemaakt, vind ik."

Rob Steenhuis verwijt de gemeente Assen dat, als ze in die tijd beter had opgelet en zelf geld in het station had gestoken, het station wl een verbetering was geworden. Hij maakt zich ook kwaad over het gemak waarmee in ons land geld wordt uitgegeven en kapitaal wordt vernietigd. "Wat mij stoort, is dat er niet eens is onderzocht of het huidige station kan worden aangepast aan de huidige eisen. (...) Van het nu gekozen ontwerp snap ik niks. Een stationsgebouw moet vooral praktisch zijn voor de reiziger, maar wat Assen nu overhoudt is een minimum aan gebouw. De reiziger wordt het bos ingestuurd." — citaten uit Dagblad van het Noorden, 13 februari 2016


Zie ook:




vorige       start       omhoog