Nog meer schadegevallen


Mislukte zigzagpoging

Bilthoven, 26 februari 1999. Op een vroege vrijdagochtend ondernam een auto een zigzagpoging op de overweg in de Leijensweg in Bilthoven. Na het passeren van een trein naar Utrecht reed de auto de overweg op, en werd toen geschept door een andere trein. Drie van de vier jongemannen waren op slag dood, de vierde overleed korte tijd later. De trein was al vaart aan het minderen, anders had er een ramp kunnen gebeuren. Nu bleef de schade beperkt tot een geknakte bovenleidingpaal. Het wrange is dat men al bezig was met de voorbereiding van de aanleg van de ADOB: de overweg zou een dubbele set bomen krijgen, juist om zigzaggen te voorkomen. Een maand later zou de overweg in verband hiermee tijdelijk worden afgesloten. Bij mijn weten zijn er verder nooit ernstige ongevallen op deze overweg gebeurd, op een enkele zelfmoord na. Hieronder een aantal foto's. De witte vrachtwagen is van de hersporingsploeg. In de verte is de gestrande trein te zien, en de lichten van de dieselloc die het treinstel komt wegslepen. De kast met bruine geribbelde zijkanten is de apparatenkast van de aan te leggen ADOB. Zie ook ADOB Leijenseweg.

             


'tv-trein 59653'

Artikel over een geŽnsceneerde overwegbotsing. Er is een film van gemaakt die door de VARA is uitgezonden.
Nieuw Spoor, december 1961.


Ontspoorde Matisa

Abcoude, 2 augustus 2002. Johann van Dijk (hoofdmonteur Strukton Railinfra) maakte deze foto's van de ontspoorde Matisa, een vernieuwingstrein van Strukton. De laatste foto is gemaakt op de Watergraafsmeer.

     


Uitgebrande stopmachine

Sankt Veit an der Glan, 29 augustus 2014. Een stopmachine van Bahnbau Wels (BBW). Hier is kennelijk iets mee misgegaan. Foto's Peter Hendriks.


Schampende treinen

Amersfoort, 26 juni 2002. Ter hoogte van Amersfoort NCS zijn twee treinen met elkaar in aanraking gekomen. Foto's Johann van Dijk (met oranje zonnebril).

                   


Binnenbrandje

Ede-Wageningen, 10 september 2004. Dick Donkervoort stuurde deze foto's. Er was brand ontstaan in een van de bakken van treinstam 9401, de eerste verlengde dubbeldekker.

       


Kapotte stroomafnemer

       

Gijs Cornelisse maakte op 7 april 2005 deze foto's van een locomotief die een stroomafnemer kwijtraakte, tijdens het vertrek uit Utrecht Centraal. De trein werd door een dieselloc weer langs het perron getrokken, waarna monteurs aan de slag gingen om de bovenleiding te herstellen. De loc kon later, met behulp van de andere stroomafnemer, zijn weg weer vervolgen. Dit alles vond plaats kort nadat het treinverkeer rond Utrecht weer op gang was gekomen, na een grote computerstoring die een dag eerder was ontstaan. Ook het reservesysteem van ProRail was uitgevallen. Meer dan een etmaal was het treinverkeer lamgelegd.


Ontmoeting te Lunetten

   

Utrecht Lunetten, 26 november 2005. Op vrijdag 25 november reden twee goederentreinen tegen elkaar. De ene trein kwam uit de richting Utrecht Centraal, de andere kwam van de Maliebaan. De locs zijn Railion 6456 en 6469. Remco van den Bosch maakte deze foto's van de bergingswerkzaamheden.

 

Utrecht, 30 november 2005. Loc 6449 neemt in opzending haar zus 6469 mee, die op 25 november betrokken is geweest bij de aanrijding bij Lunetten. Volgens mij is dat een kapotte dieseltank daar aan de zijkant. Foto's Felix Parmentier. Hieronder nog een aantal foto's van de opruimingswerkzaamheden, mij toegestuurd door John Hogaarts.

             

Zwolle, 13 maart 2006. Op de IJselbrug bij Zwolle zijn 's ochtends twee bakken (Bv en mDDM) van een dubbeldekker uitgebrand. Nadat de trein was weggesleept wordt de schade opgenomen. Foto's Hendrik Spek.


Maastricht, 7 juli 2006. Bij het koppelen van twee treinstellen ging het even mis. In een van de treinstellen bevonden zich passagiers, waarvan er diverse gewond raakten. Blijven zitten totdat de trein stil staat, zeg ik altijd maar. Bas Gerritsen maakte deze foto's van een gebutst en ontwricht treinstel 871.


Grote brand bij Emmerich

Op 4 september 2007 brak er rond 10.00 uur een grote brand uit in een loods bij station Emmerich. Door de rookontwikkeling en omdat er mogelijk giftige stoffen waren vrijgekomen, moest het treinverkeer worden stilgelegd. Foto gemaakt op 6 september door Rodney Beech. Lees meer over deze brand.


Utrecht, 5 september 2007. Taxi's mogen overal rijden. Vinden taxichauffeurs. Wetten staan zelden in de weg, maar soms zijn er praktische bezwaren. Bijvoorbeeld een hekje. Foto Chris Heijmans, www.nu.nl (met toestemming).


Rotterdam, Westzeedijk. circa 1980. Als gevolg van een foute wisselstand bij het rangeren is er iets misgegaan met deze geelbanders in een Van Gend & Loos-loods. Foto Piet van Drunen, toegezonden door zijn collega Wim van der Klein.


Weert, juli 2010. Kop van een VIRM die op 22 juli betrokken is geweest bij een aanrijding bij Maarheeze. Daar was een vrachtauto op de overweg blijven steken. Veel schade, maar gelukkig alleen drie lichtgewonden. De trein heeft daarna enkele dagen in Weert gestaan. Foto Antoon de Lepper.


Foto van een bizar ongeval in Polen, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een losse spoorstaaf is door de vuurkist van een stoom­locomotief gedrongen. Foto uit "Die Lokomotive in Kunst, Witz und Karikatur". Uitgegeven door Hanomag in 1922.


Klusje voor Tjibbe?

Beverwijk, 12 februari 2011. Loc 6495 met drie kalkwagens. Tijdens het omlopen van een locomotief ging er iets mis: men was vergeten de wagens op de rem te zetten en aan het einde van het onlangs gewijzigde spoor zat nog geen stootjuk. De gele mannetjes wachten op hulp van een kraan. De rest van de trein was toen al weggehaald. Foto Ger Kwerreveld.


Moerdijk, oktober 1997. Met locs 6442 en 6430 is iets misgegaan. Een van de locs was aan het rangeren bij de Shell en raakte defect. Daarom werd er om een hulploc gevraagd. Terwijl die op weg was, kreeg men de eerste loc weer aan de praat. Een communicatiefoutje is gauw gemaakt, zeker in een tijd waarin er nog geen mobiele telefoons waren. In een onoverzichtelijke bocht botsten de twee locs tegen elkaar. Het zwakke punt van dit loctype is duidelijk zichtbaar: de dunne bodemplaten. In werkplaats Tilburg was men inmiddels bedreven geraakt in het rechtbuigen van 6400'en. Foto Rien Kleinjan.


Amersfoort, 15 augustus 2010. De gevolgen van een treinbrand bij Terschuur op 15 juli 2010. Zie filmpje. Foto Gert Wagelaar.

Amersfoort, 24 september 2010. Uitgebrande wagen met nieuwe auto's bestemd voor Pon.


Loenersloot, 2 januari 2013. Brandend treinstel, mogelijk het gevolg van een vuurwerkbom in een toilet. Normaal willen hulpverleners dat passagiers zo lang mogelijk opgesloten blijven in een ongelukstrein, maar dit keer durfde men dat risico niet aan. Een meevaller was ook dat op deze plek toevallig nog geen geluidsschermen staan. Foto Marcel van Westendorp.

Loenersloot, 2 januari 2013. Ook de rampenverslaggever van Langs de rails was ter plaatse. De brand in de intercity Utrecht-Schiphol was inmiddels gedoofd en de gehavende trein wordt weggesleept. Drie jongens uit de trein zijn gearresteerd, maar die bleken achteraf geen schuld te hebben aan de brand. Foto's Henk Koster.


Trein breekt doormidden. Maar dat is dus helemaal niet gevaarlijk.

Bij Sassenheim is vrijdag 23 november 2012 een trein in tweeŽn gebroken. Volgens een woordvoerder van de NS is er geen gevaar voor de veiligheid geweest en zijn er geen gewonden gevallen. Wanneer de kabels van een trein breken gaat gelijk de druk van de trein af waardoor de trein remt. Er had natuurlijk op dat moment iemand tussen de twee rijtuigen kunnen zijn. Die was dan op de rails gevallen, denken wij als simpele ziel. NS-woordvoerder Eric Trinthamer legt echter uit dat het misschien theoretisch mogelijk gevaarlijk zou hebben kunnen zijn geweest, maar omdat er niemand stond was dat niet het geval. www.omroepwest.nl/...

Hoor en wederhoor. Het kan natuurlijk zijn dat NS-woordvoerder Eric Trinthamer verkeerd is geciteerd door de journalist. Ik heb hem een mailtje gestuurd met de vraag of dat zo is, of dat hij dom is. Geen reactie gekregen, waarmee de vraag wat mij betreft voldoende is beantwoord.

Zie ook een ertstrein breekt doormidden.


Ontsporing Hilversum in 2014

Hilversum, 15 januari 2014. Bij de kleine spoorbomen is een treinstel ontspoord. Gelukkig rijden de treinen hier niet snel en gelukkig was het geen chloortrein, maar mijn zus zat er maar mooi mee. Een hoop herrie, vooral van de spoorbomen die maar bleven doorrinkelen. De ontsporing vond plaats in haar achtertuin, als ze een achtertuin gehad had. Foto's Carina Spilt.


Hilversum, 15 januari 2014. Bezuinigen op onderhoud. Dan krijg je dit. Na de ontsporing zijn de wissels weggehaald. Boze tongen voorspelden dat ProRail van de gelegenheid gebruik zou maken om ook hier een stukje doorstroomstation te realiseren, maar inmiddels zijn er toch weer nieuwe overloopwissels gelegd. Bekijk het filmpje van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

In het februarinummer 2015 van Op de Rails, uitgave van de NVBS, wordt ingegaan op dit ongeval. Hierbij ontspoorde een Intercity van Enschede naar Schiphol op een overloopwissel even buiten station Hilversum. Oorzaak was een defect aan het wisselmechanisme. Als gevolg van slecht onderhoud was in een zogeheten 'breekring' metaalmoeheid opgetreden. Deze ring hoort alleen te breken als het wissel van de verkeerde kant wordt opengereden. Dit keer brak de ring toen er een trein van de goede kant kwam, met een onvermijdelijke ontsporing tot gevolg. De trein en de bovenbouw raakten zwaar beschadigd. Onder de passagiers vielen twee lichtgewonden. De trein was net vertrokken en reed nog niet heel snel. Een tegemoetkomende trein kon op tijd remmen. Het had allemaal dus veel slechter kunnen aflopen.

Renť Jongerius analyseert in dit artikel deze ontsporing aan de hand van de rapporten en bevindingen van de Onder­zoeksraad, Kamerbrieven, pers- en nieuwsberichten van de NOS en ProRail. Waren de EBI-switch-wisselstellers de enige oorzaak? Welke problemen bij het onderhoud en de eerdere inspecties speelden er? Daarbij gaat hij ook uitvoerig in op het prestatiegericht onderhoud (PGO). En niet op de laatste plaats: welke verbeteracties zijn in gang gezet naar aanleiding van het eerdere PGO-onderzoek uit 2013 en de daarin geconstateerde over­tredingen van de beheers­concessie van ProRail?

ProRail besteedt het onderhoud aan het spoor uit aan onderaannemers. Tot 2008 werden met deze aannemers output-proces-contracten (OPC) afgesloten. Hierbij heeft de aannemer een inspanningsverplichting: in het contract staat precies welke werkzaamheden er moeten plaatsvinden. In een PGO-contract wordt de verantwoordelijkheid bij de aannemer gelegd: er staat in het contract aan welke eisen het spoor dient te voldoen. Als je die aannemers vervolgens financieel onder druk zet, dan kun je wachten tot het een keer misgaat. De verantwoordelijke directeur van ProRail, Wim Knopperts, blijkt het allemaal nogal laconiek op te vatten. Dat is de conclusie na lezing van het eigen ProRail-rapport en de uitlatingen van de heer Knopperts tegenover journalisten.

Het artikel in Op de Rails is onder andere geÔllustreerd met fotoís van Henk Koster en Rienk Nauta, geen onbekenden van deze site. Meer over dit ongeval op de site van Edward Bary.


Amsterdam Centraal (busstation), 1 mei 2015. De nieuwe incidentenbestrijdingswagen van ProRail. Foto Ide Nauta.

Haarlem, 12 juni 2004. Toen incidentenbestrijding nog ongevallenbestrijding heette.


Zie ook:
vorige       start       omhoog