Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.
Het meinummer van NVBS Actueel

Het meinummer van NVBS Actueel is verschenen. Onder andere met een interview met Erik de Zwart, die zich tegen­woordig alleen nog bezighoudt met grote en kleine treinen. Terugblik op de Koningsdagrit van 2018 en de Koninginne­dagrit van 1988. Aandacht voor de geschiedenis van het Maliebaanstation en voor een Frans restauratie­rijtuig met een bijzonder verleden. Informatie over de materieeltekeningendag op 30 juni en de tiendaagse reis naar Zuid-Engeland in augustus. En veel meer.

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer.

Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. Klik daarvoor op nvbs-actueel.com

Zie ook het overzicht met door mij geschreven artikelen en interviews.Voorplaat van de week

Bunnik, 7 april 2011. Twee treinstellen Plan V zijn op weg van Utrecht naar Rhenen.


Groeten uit Vechten

Twee machinisten brengen een bijzondere groet. Gefilmd bij Vechten op 21 april 2011 en 22 mei 2018. Bekijk het filmpje.


Utrecht Centraal, 13 juni 2007. Twee treinstellen Baureihe 605 (ICE-TD) op weg van Aken naar Amsterdam RAI.


Veertig jaar glasbak

Bunnik, 13 april 2018. De Bunnikse Blogger ziet toe op het correct ledigen van een glasbak. Leuk weetfeitje: de glasbak bestaat 40 jaar!


Hi-ha-Hondekop

Hondekop 766 gefilmd bij Utrecht Vaartsche Rijn (15 december 2017) en Blokpost Bunnik (Koningsdagrit NVBS op 27 april 2018) en op enkele dagen daartussen. De machinist was alert en de blokwachter stond paraat!


Woerden: tien jaar geleden

Woerden, 18 april 2008. Wat is er leuker dan een trein? Twee treinen!


Utrecht Centraal, 4 mei 2018

NS Harmonieorkest, kranslegging in de hal van Utrecht Centraal, 4 mei 2018. Tijdens het Wilhelmus kan de omroepster niet even haar mond houden.


De kop van treinstel 285

Utrecht, 4 mei 1984. Treinstel 285 wist zijn leven nog enkele jaren te rekken als proefstel 80849782504. Het was ingericht voor de beproeving van statische omzetters, te gebruiken bij de stuurstandrijtuigen van het nieuw te bestellen dubbeldeksmaterieel.

Begin 1985 is het stel gesloopt. Een van de koppen is daarna overgebracht naar de Flevohof en heeft daar jarenlang gefungeerd als kippenhok. De kop wordt nu opgeknapt en zal daarna worden overgebracht naar het Spoorwegmuseum.

Onze oudere lezers zullen nu denken aan de kop die jarenlang in het museum heeft gestaan als onderdeel van een technische presentatie. Lees hier meer over.


Utrecht CS, 6 maart 1970. Treinstel 764 op kop van trein 1319 uit Amsterdam. Rechts seinhuis A.


Madurodam

Madurodam, 8 mei 2018. Loc 1159 met intercityrijtuigen passeert de 'Dokter Wagemaker' van de TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming). Af en toe ga ik even naar Madurodam om het rollend materieel te inspecteren. Dat viel deze dag niet tegen, althans als je het niet erg vindt dat er bijna alleen nog maar oud materieel rondrijdt. Behalve de trein op deze foto zag ik loc 1202 (geel/grijs) met containers, loc 1206 (geel/grijs) met blauwe zelflossers, loc 1255 (zwart, Vos Logistics) met een gemengde goederentrein, loc 1637 (rood, NS Cargo) met blauwe zelflossers, een vierdelige VIRM (zonder nummer), en een Thalys op de HSL. De tram van RandstadRail stond stil en de oude tram in het historische stadje was nergens te bekennen. Een object in aanbouw is het stoomgemaal Cruquius in schaal 1:2.


Rotterdam Europoort, 13 april 2003. SSN-loc 23 023 aan het begin van de toekomstige Betuweroute.


Stoomgeweld in Trier

Trier, 1 mei 2018. Met veel stoomgeweld vertrekken loc 52 8154 naar Nennig en loc 03 1010 naar Saarbrücken. Van 28 april t/m 1 mei 2018 vond een 'Dampfspektakel im Großraum Trier' plaats. Ook onze eigen 01 1075 gaf hier acte de présence. Foto Paul Boersma.


Trier, 21 juli 1969. Loc 023 099 vertrekt met een trein naar Koblenz, terwijl elders in het heelal de eerste maanlanding plaatsvond.


Museumsikken

Zie ook mijn Sikkenoverzicht.

Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Oersik 103 in Fotografieranstrich.

Spoorwegmuseum, 18 mei 2016. Oersik 137.

Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Sik 210, voorzien van een houtgasgenerator. Houtvergassers werden in de oorlog gebruikt toen er geen benzine of olie meer te koop was. Lees meer over deze Sik. Bekijk ook dit filmpje met de auto van Maus Gatsonides, de latere uitvinder van de flitspaal.

Spoorwegmuseum, 3 februari 2017. Sik 311.

Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Sik 345.

Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Sik 362 met hydraulische telescoopkraan van HIAB (Hydrauliska Industri AB, een Zweeds bedrijf).


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog