Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Sik onder de gotische bogen

Hilversum, 9 november 2019. Model van Sik 238 onder de gotische bogen, gesitueerd in de periode waarin de bovenleiding hier werd aangelegd. Dit is een modulebaan schaal 1:32 van de Omroep Modelspoor Club (OMC) in Hilversum. Foto Henk Koster.


Voorplaat van de week

Amersfoort, 19 oktober 2019. Traxx 186 381, gehuurd door HSL Logistik. Kleine controle tijdens een tussenstop.


Draaischijf

Het principe van een draaischijf is eenvoudig: een locomotief rijdt er op, de schijf wordt rondgedraaid en de locomotief rijdt er weer af. Handig om een stoomlocomotief met de neus naar voren te draaien. Vaak ook gebruikt in combinatie met een locomotiefloods. Lees meer in het thema Kopmaken, omlopen, draaien en driehoeken.


De Inktpot (en drie kunstwerken in één foto)

Links het hoofdkantoor van Prorail: de Inktpot. Op het dak balanceert nog steeds de UFO, gemaakt door Marc Ruygrok in het kader van het kunstevenement Panorama 2000. De enorme theepot op het dak van Hoog Catharijne is een ander kunstwerk. Deze 'Celestial Teapot' is een overblijfsel van de grote kunstmanifestatie Call of the Mall uit 2013. Lily van der Stokker wilde met dit schepsel "het alledaagse van de dag benadrukken in de zakelijke omgeving van het winkel­centrum". De grote neonletters IK op het kantoorgebouw in het midden zijn ook een kunstwerk. Dit is in 2003 gemaakt door Jan van Munster, in opdracht van de gemeente. Gefotografeerd vanuit het raam van Hudson's Bay in Utrecht, op 31 oktober 2019.


Utrecht Maliebaan in kerstsfeer

Model van het Spoorwegmuseum, het vroegere Maliebaanstation, in kerstsfeer. Gefotografeerd in tuincentrum Intratuin in Utrecht, op 4 november 2019.


Station Haarlem anno 1839

Het eerste station van Haarlem met de locomotieven 'De Arend' (1839) en 'De Vesta' (1842). Gebouwd door Joop Bluijs in schaal 0; de Arend kan rijden. Gefotografeerd in het Nederlands Transport Museum op 2 november 2019.


Nederlands Transport Museum

Nieuw-Vennep, 2 november 2019. In het Nederlands Transport Museum namen wij een kijkje in het Amsterdamse metrostel 23 dat daar staat opgesteld. Terwijl wij bezig waren, maakte Ron Groeneveld een foto in het kader van de Spot the Webmaster Award. Binnenkort meer foto's van dit aardige museum.


Spoorwegmuseum, 11 februari 2017. Voor de jeugdige kijkers: op het perron staat een zogeheten telefooncel.


Interieuradviseurs

Utrecht, 14 oktober 2019. Af en toe wordt ons team ingeschakeld om interieuradviezen te geven. In dit geval over de inrichting van nieuw aan te schaffen intercitymaterieel. Daarbij laten we ons graag inspireren door andere ontwerpers, bijvoorbeeld van Ikea. Wij twijfelen nog over de kleur van de bekleding. Wordt het stijlvol rood, klassiek groen of toch fruitig geel?


This Mechanized Age

"This Mechanized Age". Dertien van de honderd sigarettenplaatjes die in 1936/1937 zijn uitgegeven door Godfrey Phillips (New Zealand). Lees ook Verzamelen voor kleinbehuisden in NVBS Actueel, december 2018.Gouda, 16 mei 2005. Railion-loc 232 906 (voorheen 234 504) op weg naar Rotterdam.


Raadselachtige stenen

Hilversum, 14 oktober 2019. Een van onze Hilversumse correspondenten zat pas zijn foto's te bekijken en ontdekte toen iets vreemds: twee forse stenen die boven op een bovenleidingportaal liggen. De foto is gemaakt vanaf het viaduct in de Johannes Geradtsweg. Ook op eerdere foto's zijn deze raadselachtige stenen al te zien. Inmiddels is van deze potentieel gevaarlijke situatie melding gemaakt aan ProRail. We houden jullie op de hoogte! Foto Rienk Nauta.

Hilversum, 24 november 2007. Zonder hiermee ook maar iemand te willen beschuldigen – er zijn in die tijd wel meer machines in de buurt geweest – willen we toch deze foto laten zien, gemaakt tijdens de omvangrijke werkzaamheden in en rond station Hilversum. Onder andere vonden er toen reparatie­werkzaamheden plaats aan dit door Dudok ontworpen viaduct. Foto Rienk Nauta.

Hilversum, 18 juli 2007. Onze andere Hilversumse correspondent is naar aanleiding van deze melding ook in zijn archieven gedoken. De oudste waarneming dateert uit juli 2007. Daar lagen de stenen op het portaal, als twee tortelduifjes naast elkaar. Foto Henk Koster.

Hilversum, augustus 2018. Ook via Google Streetview zijn de stenen te zien.

Hilversum, 17 oktober 2019. Zo te zien is de melding doorgekomen en is er een poging ondernomen iets aan de stenen te doen. Met weinig succes: de stenen zijn alleen een stukje verschoven. Mogelijk is er iets geprobeerd met een lange stok. Foto Rienk Nauta.

Hilversum, 20 oktober 2019. Op vrijdagmiddag 18 oktober kreeg Rienk Nauta een telefoontje van ProRail dat de stenen waren verwijderd, waarop hij antwoordde dat dat niet het geval was. Een van de stenen ligt nu duidelijk op 'scherp', blijkt uit deze op zondagochtend 20 oktober naar ProRail gestuurde foto. Foto Rienk Nauta.

Hilversum, 22 oktober 2019. Op dinsdagochtend ging onze correspondent weer ter plaatse, zoals dat in politiejargon heet. Een van de stenen is verdwenen, de andere is een eindje verschoven maar ligt niet op scherp. Men doet dus zijn best, maar helemaal lukken wil het nog niet. Op vrijdagochtend 25 oktober lag de steen er nog steeds. Uit informatie die wij onder ogen krijgen blijkt dat men het niet als een acuut gevaar beschouwt, maar dat men er wel wat aan wil doen vanwege de publiciteit die de situatie inmiddels oplevert. Foto Rienk Nauta.

Hilversum, 26 oktober 2019. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben onbekend gebleven mannen hun plicht gedaan. We kunnen weer rustig slapen, het lawinegevaar tussen Hilversum en Hilversum Mediapark is geweken! Foto Rienk Nauta.


Steenraadsel opgelost!

"Hoe komen die stenen op dat bovenleidingportaal?" Deze vraag hield de gemoederen de afgelopen week bezig; zie de foto's verderop. Uit kringen rond een 'deskundig vogelaar' vernamen we dat dit best eens het werk zou kunnen zijn van zwarte kraaien of kauwen: "Deze vogels staan erom bekend dat ze zeer behendig zijn met stenen. Het zou daarom interessant zijn om ook andere portalen te schouwen, en om onderzoek te doen naar nesten of verblijfplaatsen van deze vogels in de omgeving. Elke andere mogelijkheid (vandalisme of werkzaamheden) is vrijwel uit te sluiten." Maar wie weleens een kraai of kauw van dichtbij heeft gezien begrijpt dat deze beestjes dit nooit voor elkaar krijgen; daar hoef je geen vogelkenner voor te zijn. Ze laten misschien weleens een kiezeltje op je hoofd of je auto vallen, maar een steen uit een ballastbed is echt een paar maatjes te groot. Hoogstens een zeearend is tot dit soort krachtpatserij in staat, zoals te zien is op deze fraaie actiefoto van Henk Koster.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog