Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Rail Away genomineerd voor Gouden Televizier Ring

Rail Away staat in de finale voor de Gouden Televizier-Ring. Tot dinsdag 23 september 2019 kan er op Rail Away worden gestemd via de website www.televizier.nl/ring.

Rail Away gaat over meer dan alleen treinen. De vele fans genieten ook van de sfeervolle muziek, de rustgevende stem en prachtige vergezichten en beelden van pittoreske plaatsjes langs de routes. En dat alles met een milieu­vriendelijke treinreis als rode draad. Kortom: het ultieme slow-tv programma van NPO 2. “Het wordt weleens yoga voor de ogen genoemd,” vertelt Bob van der Houven, al jarenlang de stem van Rail Away.

De nominatie is te danken aan aflevering 200 (Zwitserland) en 201 (Frankrijk) die in januari 2019 beide ruim een half miljoen kijkers trokken. Rail Away wist zich tussen tientallen programma’s te kwalificeren bij de vijf finalisten. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op woensdag 9 oktober 2019 in AFAS Live in Amsterdam.


De Gornergratbahn in Zwitserland was het onderwerp in aflevering 200 van Rail Away. Foto: EO.

In 2020 zijn zeven nieuwe afleveringen op NPO 2 te zien. De opnamen daarvoor zijn bijna afgerond. Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.


Een ritje van Woerden naar Holendrecht in 2010

Woerden, 19 januari 2010. Wachten op de IC naar Holendrecht.

Op weg van Woerden naar Abcoude in treinstel 964, 19 januari 2010. Het interieur is om mij nog onbekende redenen gepimpt. We lezen hier onder andere de wapenspreuk van Coevorden: Multis periculis supersum (vele gevaren heb ik overwonnen).

Abcoude, 19 januari 2010. Treinstel 964 en een VIRM als sprinter resp. intercity naar Amsterdam. Treinaanwijzers die een beetje van slag zijn.

Holendrecht, 19 januari 2010. Hier moest ik zijn: vergadering bij ABN Amro.


Voorplaat van de week

Houten Castellum, 21 januari 2004. Treinstel 911 is met twee andere Plan V's op weg naar Geldermalsen en verder.


Utrecht Lunetten, 8 augustus 2019. De Kameel op weg van het Spoorwegmuseum naar Eindhoven. De rit vond plaats vanwege het 40-jarig jubileum van machinist Peter Eradus.


Railnieuws

Dinner Train

Railpromo, uitbater van de Dinner Train, is failliet.

Betuweroute

Van 13 juli t/m 25 augustus 2019 is op het Duitse deel van de Betuweroute maar één spoor beschikbaar. Er wordt gewerkt aan de aanleg van een derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen. Een deel van het goederenvervoer in Nederland wordt omgeleid, voornamelijk via Venlo en in mindere mate via Oldenzaal. Lees meer.

Rond Naarden-Bussum

Van 3 t/m 25 augustus 2019 is er geen treinverkeer mogelijk tussen Bussum-Zuid en de Gooiboog bij Weesp. Er worden sporen en wissels verwijderd en het beveiligingssysteem wordt vernieuwd. Naarden-Bussum heeft nu nog vijf sporen, daarvan blijven er twee over. De boog ten noorden van dit station wordt ruimer gemaakt, zodat de treinen sneller kunnen rijden. De overweg in de Zwarteweg/Comeniuslaan, die werd bediend vanuit Amersfoort, wordt vervangen door een ahob. Het seinhuis bij deze overweg, waarvan alleen de relaisruimte nog dienstdeed, wacht de sloop. Lees meer.

Hieronder foto's van vroeger en nu. Edward Bary volgt deze werkzaamheden op de voet: lees meer.


Naarden-Bussum, 9 augustus 2019. Om 9.08 uur zakte het 60 jaar oude seinhuis door zijn hoeven. Bron: webcam ProRail.


Naarden-Bussum, 26 maart 1977. Treinstel 766 op kop van een intercity richting Amersfoort.


Naarden-Bussum, 15 juni 1974. Jarenlang een gebruikelijk beeld: een intercity die een stoptrein passeert. Links treinstel 346 op spoor 4, rechts een onbekende Plan V op spoor 3. Foto Fons van der Jagt.


Naarden-Bussum, 26 juni 1973. Treinstel 515 komt over spoor 3 het station binnen uit de richting Amsterdam. Vanaf het perron kon je toen nog niet op de overweg komen, althans niet legaal. De overweg in de Zwarteweg/Comeniuslaan is later flink verbreed en er kwam toen ook een extra spoorboompje aan de kop van het perron. Op de achtergrond de grote seinbrug met inrijseinen.


Naarden-Bussum, 25 juli 2019. Een sprinter uit Almere of Amsterdam, gezien vanuit Post T. Foto Edward Bary.


Naarden-Bussum, 25 juli 2019. De overweg wordt bediend vanuit Amersfoort, maar door het omzetten van een schakelaar kan ook de lokale bedieningsapparatuur nog worden gebruikt. Dat zal zelden of nooit zijn gebeurd. Foto Edward Bary.


Naarden: van knooppunt naar knelpunt

Naarden-Bussum, 2 augustus 2019. De laatste dag voordat het treinverkeer tussen Hilversum en Weesp ruim drie weken stilligt. Het spoor gaat hier "op de schop", zoals dat in doodgeslagen Nederlands heet. Of zoals ProRail het deze keer met een rijmpje formuleert: "Nu druk bouwverkeer. Straks soepeler treinverkeer." Naarden-Bussum verandert in een halte met twee sporen en nul wissels. Als alle treinen netjes op tijd rijden en onderweg niet stuk gaan, kan het treinverkeer inderdaad soepel verlopen. Maar even een vertraagde trein inhalen of een haperende goederentrein aan de kant zetten is er dan niet meer bij. En dan is meteen de dienstregeling tussen Amsterdam, Amersfoort en honderd kilometer verder naar het oosten verstoord.


Naarden-Bussum, 2 augustus 2019. Selfie via webcam.

In de Comeniuslaan in Naarden bevindt zich een van de twee nog handbediende overwegen in Nederland (de andere is in Roermond). De voormalige Post T wordt op 10 en 11 augustus 2019 gesloopt en de overweg zal worden vervangen door een ahob.


Boven: Naarden-Bussum, 30 april 1969. Treinstel 405 op weg naar Utrecht. Onder: Naarden-Bussum, 2 augustus 2019. Een sprinter op weg naar Utrecht. Spoor 3 en de sporen hier links van zullen allemaal verdwijnen.


Naarden, 9 december 1970. Loc 1010 met de dagelijkse trein uit Beverwijk.

Naarden, 17 juli 2019. De voormalige 1630 met een keteltrein richting Bentheim.


Naarden-Bussum, 15 juli 2003. Koplopers op weg naar Amersfoort en verder. De maximum­snelheid in deze boog was 80 km/uur. Na de verbouwing zijn er nog maar twee sporen over en is de boog ruimer gemaakt, zodat de treinen dan 130 km/uur mogen. Meer foto's in Naarden-Bussum.


Gehuisstijlde 1000

Vincent Haag vroeg zich af waarom de locs van de serie 1000 nooit in de geel/grijze huisstijl zijn geschilderd. De daad bij de vraag voegend besloot hij om zelf aan de slag te gaan. Lees zijn toelichting op forum.beneluxspoor.net. Waarom dit in het echt niet is gebeurd zal met geld te maken hebben gehad. De locs waren al oud en ze werden voornamelijk voor goederentreinen en vakantietreinen gebruikt, dus waarom zou je daar nog verf tegenaan gooien. Foto Vincent Haag.


Merkolova

Makiš, 19 juli 2019. Ook in Servië is de Vectron doorgedrongen. Sinds juni zijn er acht in dienst, en in december volgen er nog eens acht. Dit is loc 193 905 van Serbia Cargo (Srbija Kargo). Volgens de lokale traditie hebben de locs ook een bijnaam gekregen: Merkolova, naar Angela Merkel. Makiš, bij Belgrado, is het grootste rangeerterrein/goederenstation van de Balkan. Foto Fabian Vendrig.


Kennedy

Makiš, 19 juli 2019. Een voormalige Joegoslavische dieselloc, nu in dienst bij de Servische spoorwegen. Bijnaam Kennedy. Daarachter een elektrische locomotief, gebouwd onder licentie van ASEA uit Zweden. Foto Fabian Vendrig.


Ognjena Marija

Op 30 juli 2019 werd in de Servisch-orthodoxe kerk het feest van Ognjena Marija (Vurige Maria) gevierd. Dit is de dag van de machinisten. Lees ook het blog van Fabian Vendrig.


Bilthoven, 29 mei 2019. Een door een 1700 getrokken DD-AR-stam in zijn nadagen, op weg van Zwolle naar Utrecht.NVBS Actueel - juli 2019

Deze maand onder andere een bezoek aan het diepe zuiden van Europa. René Janson maakte een ritje in Le Petit Train d’Artouste, naar een stuwmeer in de Pyreneeën. Op hun ontdekkingsreis door Spanje en Portugal overnachtten Frank Aakster en Sjoerd Bekhof in een bijzonder hotel, gevestigd in een voormalig grensstation. Wat dichter bij huis ligt Bremen. Paul van Baarle geeft tips voor wie hier nostalgisch per trein of tram wil reizen.

Verder nieuws over activiteiten van de NVBS, waaronder de tramexcursies die de SNE in oktober organiseert. Zoals gebruikelijk ook weer tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ook deze maand niet.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op www.nvbs-actueel.com.Bezoek aan Goes

Goes, 20 juli 2019. Zo kom je nooit in Goes, zo kom je er twee keer binnen twee weken. De eerste keer was ik er als particulier (zie foto's verderop), de tweede keer was ik er als genodigde bij de presentatie van een boek over de NS-serie 2000. Meer daarover binnenkort. Voor nu alleen even aandacht voor de trein waarmee de genodigden naar Goes werden gebracht: treinstel 904.


Amsterdam, 20 maart 2003. Sprinter onder de kap die in 1996 tussen de twee oude overkappingen is aangebracht.


Amsterdam, 20 maart 2003. Treinstel 402 onder de eerste overkapping uit 1879. De tweede kap stamt uit 1922.


Soest Zuid wordt monument

 

Soest Zuid, 9 augustus 2004. Dit haltegebouw uit 1963 is een ontwerp van W. Kloos. Het verving het oorspronkelijke gebouw uit 1900. Tussen 1956 en 1965 zijn door het hele land twaalf haltes volgens dit ontwerp, type Vierlingsbeek, gebouwd. De loketten van Soest Zuid zijn per 1 september 2004 gesloten. Het gebouw dreigde enige jaren later te worden gesloopt, om plaats te maken voor een tweede spoor bij het station. Daarmee zou station Soest, waar de treinen elkaar nu kruisen, kunnen worden gesloten. Maar die plannen zijn niet doorgegaan. In juli 2019 heeft het gebouw van de gemeente Soest een (voor wat het waard is) monumentale status gekregen.


Bezoek aan Museum COMM

Den Haag, 12 juli 2019. Ons team bracht een bezoek aan het communicatiemuseum COMM, dat op 19 juli 2019 voor het laatst geopend zou zijn voor individuele bezoekers. Voortaan kunnen er op afspraak alleen nog groepen in terecht. In de jaren zestig ben ik in de voorganger van dit museum geweest: het Nederlandsche Postmuseum. Ik herinner me de demonstratie met een enorme brievensorteermachine. Die machine is verdwenen, net als veel andere apparatuur; die is nu opgeslagen in depots. COMM, na een grote verbouwing geopend in 2017, wilde van het stoffige imago af en werd helemaal interactief zoals dat tegenwoordig hoort, met overal beeldschermen en doe-dingen voor de jeugd. Maar daar blijk je toch te weinig publiek mee te trekken. In elk geval was ik deze ochtend de enige bezoeker.

Het Nederlandsche Postmuseum stamt uit 1929. Van 1989 tot 1999 heette het PTT-museum. Daarna trok de PTT zich terug en werd het verzelfstandigd tot Museum voor Communicatie. In 2016 werd het museum gesloten voor een grote verbouwing die ruim anderhalf jaar duurde. Er kwamen allerlei zalen waarmee men zakelijke bezoekers dacht aan te trekken. Dit gebeurde onder leiding van een directeur die wat makkelijk met geld omging en moest opstappen. Het museum is door zijn beleid in grote financiële problemen gekomen. Het beheer van het museum is overgenomen door Beeld & Geluid. Voortaan is het alleen nog geopend voor groepen en voor bijeenkomsten. www.comm.nl


Bezoek aan Panorama Mesdag

Den Haag, 12 juli 2019. Voor alleen COMM zou ik niet speciaal naar Den Haag afreizen. Vijf minuten verderop staat het beroemde Panorama Mesdag, een enorm rond schilderij uit 1880 met uitzicht op het Scheveningen uit die tijd. Mijn vorige bezoek stamt uit de jaren zestig; waarschijnlijk op dezelfde dag als het bezoek aan het Postmuseum. Maar aan het panorama is al die jaren niets veranderd. Het openbaar vervoer staat er ook op: paardentrams. Iets verderop (niet op mijn foto) nadert door de duinen de eerste stoomtram van ons land. www.pm360.nl


Bezoek aan de SGB

Goes, 9 juli 2019. Het werd zo langzamerhand weer eens tijd om een bezoek te brengen aan de Stoomtrein Goes-Borsele. De vorige keer was namelijk in 1988. Hieronder wat foto's. Onder andere van de grijze railbussen waarmee we een ritje naar Hoedekenskerke maakten (terug met de stoomtrein). Zodra de tweede ome Ceesje klaar is, zullen deze railbussen verdwijnen. De losse ketel naast de werkplaats is van loc 2 "Borsele", voorheen loc 9 van Laura & Vereeniging. Loc 2 staat op dit moment in de werkplaats, achter Oersik 122. Het hoge seinhuis is vanuit Middelburg verhuisd naar Goes. Het bedieningstableau ligt in onderdelen in het gebouw, hopelijk wordt het weer eens in elkaar gezet. Het gebakje van "De Goederenloods" is qua BMI niet zo verstandig, maar bij het drinken van koffie pas ik me nu eenmaal graag aan aan de stijl van de omgeving.


Langs elkaar heenwerken

Utrecht Lunetten, 5 juli 2019. Een voorbeeld van letterlijk langs elkaar heenwerken. Toen de nieuwe halte Utrecht Lunetten werd aangelegd, lagen de kabels tijdelijk boven de grond. Later zouden ze netjes worden weggestopt in betonnen goten. Op één plaats is dat niet gelukt. Daar heeft men een bovenleidingpaal gezet zonder eerst even de kabels wat naar achter te leggen. Die lopen nu dus voor de paal langs. Dit probleem oplossen is een hoop gedoe. Je zou de paal even los kunnen maken en omhoog krikken, zodat de kabels er onderdoor kunnen. Of je knipt alle kabels door en je soldeert ze achter de paal weer aan elkaar. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon zo laten, met een paar houten balkjes er omheen.


De zinloze zonnewijzer

Amersfoort, 11 september 2004. Op het stationsplein staat een enorme zonnewijzer. Het is een soort kunstwerk denk ik. Van praktische betekenis zijn zonnewijzers nooit geweest voor de spoorwegen.


Betonnen treinen

Utrecht, 30 juni 2019. In de Oosterstraat, achter het Spoorwegmuseum, liggen in het gras vier betonblokken om auto's te weren. Een buurtbewoonster vroeg aan het Spoorwegmuseum of er met die grijze blokken niet iets leuks gedaan kon worden. Elders in de stad zijn dit soort blokken al omgevormd tot schaap. Janneke Hofman is student decoratie- en restauratieschilder, en werkt een dag per week bij het Spoorwegmuseum. Zij heeft de vier betonblokken veranderd in treinen: de Diesel 3, de Hondekop, de Blauwe Engel en de Buffel. Ons team fietste snel even langs, voordat de graffiti­vandalen toeslaan. Bekijk het filmpje. Zie ook muurkunst in Zuilen. Zie ook de beeldentuin van het Spoorwegmuseum.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog