Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Voorplaat van de week

Utrecht, 21 maart 2019. Qbuzz 6014 als lestram op de nog niet geopende Uithoflijn, nabij het stadion.NVBS Actueel - maart 2019

In dit nummer nieuws over de zomerreis 2019: twaalf dagen door Scandinavië. Wie liever in zuidelijke richting reist, zou eens aan de Dampfbahn Furka-Bergstrecke in Zwitserland kunnen denken. Of anders Frankrijk: de Chemin de fer du Blanc-Argent of de Chemin de Fer de la Baie de Somme.

Maar ook dichter bij huis is genoeg te beleven. NVBS Actueel bevat zoals altijd veel nieuws over activiteiten van de NVBS en aanverwante organisaties. Verder veel tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Ook de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en …” ontbreken natuurlijk niet.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op www.nvbs-actueel.com.Gezicht op Hilversum, 1982 en 2019

Station Hilversum in 1982 en op 17 maart 2019. Op de eerste foto het oude station van Hilversum. Na sloop van de bebouwing aan het Stationsplein en de Leeuwenstraat was het korte tijd mogelijk om vanuit dit standpunt het station te fotograferen, in afwachting van de bouw van GAK-gebouw. Amper 37 jaar later is dat GAK-gebouw alweer gesloopt; zie de restanten rechts in de voorgrond. Het stationsgebouw is net als zijn voorganger in zijn geheel tevoorschijn gekomen. Foto's Henk Koster.

Lees ook het thema over de sloop van station Hilversum in 1990 en het thema Hilversum door de jaren heen.Willy Sluiter. De eerste moderne spoorwegaffiches van Nederland.

Vroege Nederlandse spoorwegaffiches bevatten veel tekst met uitgebreide dienstregelingen in klein lettertjes, al dan niet aangevuld met 'stijve' afbeeldingen van treintjes. De veelzijdige kunstenaar Willy Sluiter bracht hier in 1913 en 1914 verandering in met zijn affiches voor treinreizen naar de Rivièra, Keulen en de Hollandse kust.

Sluiter beeldde geen treinen of landschappen af, maar mensen: passagiers, spoorwegpersoneel en de lokale bevolking. Dit deed hij op zijn kenmerkende cartooneske wijze, met humor én stijl. De relatief spaarzame tekst maakte deel uit van het beeld. Sluiters kleurgebruik is honderd jaar later nog altijd uitgesproken fris.

Lees het artikel in retours door Arjan den Boer, 19 maart 2019.

Zie ook het thema over stationsreclame.Wachtpost Vechten

Bij Vechten, een gehucht tussen Utrecht en Bunnik, is een overweg waar wachtpost 6 stond. Ook stond er een dubbele woning waarin de overwegwachters woonden, met de nummers 6A en 6B. In woning 6B woonde Roelof Koops met zijn gezin. Hij was hier overwegwachter van 1921 tot circa 1955. Tot 1933 was hier ook een stopplaats. Foto's uit het familiealbum van zijn dochter Dina Mulder-Koops. De foto's zullen rond 1950 zijn gemaakt. Het treinstel mat.'46 komt uit Utrecht en passeert de overweg. Links in de achtergrond wachtpost 6 van waaruit de overweg werd bediend.

Meer over de posten en woningen langs de lijn Utrecht-Arnhem. Zie ook de omgeving van Bunnik.


Vechten, 21 april 2011. Een trein uit Utrecht zal over een halve seconde de overweg passeren. De machinist brengt een bijzondere groet.


Jaarbeurs Utrecht, 29 maart 2017. Transport van de toekomst? Model van de Hyperloop tijdens RailTech 2017.


Amsterdam (Henk Sneevlietweg), 1 maart 2019. Traxx met een 'Intercity direct' op weg van Amsterdam naar Breda.


Amsterdam (Henk Sneevlietweg), 31 mei 2013. Een Fyra op weg naar Breda heeft zojuist Amsterdam Lelylaan achter zich gelaten. De besmette naam 'Fyra' is later veranderd in 'Intercity direct'.


Amstelveen, 1 maart 2019. Reservematerieel bij het eindpunt Westwijk, een dag voor de opheffing van lijn 51.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog