Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦
NVBS Actueel - mei 2019

Het meinummer van NVBS Actueel is een beetje op een reisspecial gaan lijken. Trams en stoomtreinen in België, bandentrams en tandradbanen in Frankrijk, smalspoorstoom in Sachsen. En meer. Maar ook de persoonlijke noot ontbreekt niet. Hoe was het om te werken als kelner op reisbureautreinen? Of wat komt er kijken bij het organiseren van een reis naar een schurkenstaat?

Verder natuurlijk nieuws over activiteiten van de NVBS, waaronder de aankondiging van een Flexreis naar München. Ook weer veel tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. En uiteraard ontbreken de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze maand niet.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op www.nvbs-actueel.com.Voorplaat van de week

Amersfoort, 7 mei 2019. Nieuwe SNG-treinstellen 2705 en 2731 tijdens een testrit.


Bunnik, 24 mei 2019. Om te vieren dat de ICE-dienst tussen Frankfurt en Brussel is uitgebreid, heeft treinstel 4601 een blauwe in plaats van rode band gekregen. Ook staat er Europa/Europe op. In de avondzon passeert het treinstel Blokpost Bunnik, op weg naar Amsterdam. Die oranje hekjes kunnen trouwens wel weer weg, ProRail!


Loc 23 023 in 2000

Utrecht CS, 30 september 2000. Loc 23 023 is met de SSN Heuvelland Expres op weg van Rotterdam naar Kerkrade. Bonustrack: loc 23 023 snelt door Breukelen op 9 april 2001.


Dresden, 12 april 2019, tijdens "Dresden macht Dampf". Loc 91 134, een Pruisische T92 uit 1900. De loc is eigendom van de Mecklenburgischen Eisenbahnfreunde. Foto Paul Boersma.


Kameel op pad

Utrecht Blauwkapel, 21 mei 2019. In het kader van de "Spoorwensdagen" reed de Kameel op 21 en 22 mei door Nederland, met aan boord bijzondere gasten. Het motorrijtuig is op weg van Hilversum naar het Spoorwegmuseum. Omdat de omwonenden in Voordorp last hebben van het lawaai, zal het roemruchte bovenleidingkruis verdwijnen. Dit had toch al nauwelijks een functie meer. Alleen ratelen hier minstens vier keer per uur Sprinters overheen. Foto Rob van der Woude.

Op 4 juni 2019 wordt de Kameel – nu nog eigendom van NS – overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Meer informatie in de agenda.


Spoorwegmuseum, 5 januari 1996. Loc 988 van de Hoogovens, mini-TGV met twee dochters.


Amersfoort, 10 mei 2019. Loc 193 734 (RFO) met een matig beladen containertrein van Wrocław naar Moerdijk.


Doedelzakken op het perron

Amersfoort, 10 mei 2019. Een doedelzakorkest speelt "Green Hills of Tyrol".Eindhoven, DAF-museum, 3 mei 2019. Een 'DAF-losser' van Van Gend & Loos met een laadkist van NS.


Van huis tot huis per spoor

Op 3 mei 2019 werd het boek Van huis tot huis per spoor gepresenteerd. Dat gebeurde niet toevallig in het DAF-museum, want DAF was een belangrijke partner in de ont­wikkeling van het laadkistensysteem dat in dit boek centraal staat.

Overladen van goederen

Treinen zijn heel handig om goederen te vervoeren, maar het laatste stukje van de reis – van het station naar de klant – levert vaak problemen op.

Bij elk station was vroeger een losplaats waar mannen in de weer waren met het overladen van goederen. Die werden met paard en wagen, later met vrachtwagens, naar de klanten gebracht. Van Gend & Loos is hier groot mee geworden.

Er zijn allerlei systemen bedacht om dit proces te vereen­voudigen. Soms werden er complete goederenwagens over de weg vervoerd. Dat gebeurde in Duitsland met zogeheten Strassenroller. Maar daar waren wel brede wegen en sterke bruggen voor nodig. Dit systeem was voor Nederland niet zo geschikt.

Andere systemen werkten met laadkisten die van de trein op een wagen konden worden gehesen. Nadeel was dat hier overal hijskranen voor nodig waren. Vaak moest de chauffeur bij de klant wachten tot die klaar was met het vullen of legen van zijn kist.

DAF-lossers

In de jaren 30 ontwikkelden de Nederlandsche Spoorwegen samen met DAF een systeem waarbij laadkisten met speciale wagens werden vervoerd. Deze waren voorzien van een hydraulisch systeem waarmee de laadkisten op elke plaats konden worden neergezet of opgehaald. Dat systeem kon door één man, de chauffeur, worden bediend. Die kon daarna meteen doorrijden naar zijn volgende klus.

De wagens – zogeheten 'DAF-lossers' – werden gebouwd door DAF: Van Doorne's Aanhangwagenfabriek. Ze werden aanvankelijk getrokken door auto's van Ford, maar later werden de trekkers ook geleverd door DAF: Van Doorne's Automobielfabriek.

Het systeem was zo'n succes dat het ook door andere landen werd overgenomen. Er waren verschillende soorten laadkisten: gesloten, open, ketels. Tot begin jaren zestig werd dit systeem door NS gebruikt. Daarna kon men de strijd met de vrachtwagen en de bestelauto niet meer aan. De losplaatsen verdwenen van de emplacementen.

Bijzonder boek

Bij de presentatie vertelden de auteurs over de ontstaansgeschiedenis van dit boek. De eerste plannen dateren uit 2008. Heel lastig was het bijvoorbeeld dat er nogal wat archiefmateriaal is verdwenen – of niet toegankelijk was. Zo bleek de MBS in Haaksbergen, dat het archief van Van Gend & Loos bezit, niet bereid om de auteurs toegang te verlenen. Maar onder andere dankzij het grote privé-archief van Hans Nahon is het boek er uiteindelijk toch gekomen.

Het is een bijzonder onderwerp en het is ook een bijzonder interessant boek geworden. Niet alleen vanwege die laadkisten, maar ook vanwege het kijkje in een al weer lang verdwenen tijd waarin de trein zo'n belangrijke rol speelde in het goederenvervoer. Aan het boek heb ik een zeer bescheiden bijdrage mogen leveren (blz. 114).

Van huis tot huis per spoor. Door Erikjan Sachse, Hans Nahon en René Nabbe. 270 blz., 24×30 cm., 500 illustraties. Uitgave Uquilair, 2019. Nummer 51 in de boekenreeks van de NVBS. Prijs: € 44,95, voor NVBS-leden € 39,95.

Meer boekbesprekingen.Bunnik, 27 februari 2007 en 10 mei 2007. Laadkisten bestaan nog steeds, alleen heten ze nu containers. Lees meer over laadkistvervoer.


Eindhoven, 3 mei 2019. Ons team bracht een bezoek aan het Philips-museum. In de jaren 50 hadden wij ook zo'n huiskamer, alleen dan zonder televisie en zonder bandrecorder.


Eindhoven, 3 mei 2019. Opleggerbus van DAF, zoals gebruikt door Philips, in het DAF-museum.


Vluchtauto

In deze waardetransportauto van De Nederlandsche Bank zijn in mei 1940 prinses Juliana, prins Bernhard en de prinsesjes Beatrix en Irene naar IJmuiden gebracht. Hier vandaan vluchtten zij met de boot naar Engeland. Korte tijd later zou ook koningin Wilhelmina haar landgenoten verlaten. De auto, een gepantserde Morris Commercial met Noord-Hollands kenteken, is in 1962 overgedragen aan het Nederlands Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Meer informatie over deze auto.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog